RAM-logo
 
 
 
 
 
 
Nieuwsoverzicht:
 
18-04-2024
11-04-2024
07-03-2024
26-02-2024
24-01-2024
 
Artikel 1 t/m 5 van 291 nieuwsberichten :
+5
 
 
2015-04-17
 
Tweegesprek Bert Loerakker en Mariska Baars
 

Beste Vrienden en relaties u bent van harte uitgenodigd bij het tweegesprek tussen kunstenaars Bert Loerakker en Mariska Baars: "Erkend ontmoet Talent " op ZONDAG 19 april om 16:00 uur 

Bert Loerakker

Het getoonde werk in de 'Main Room' bestaat uit elkaar tegengestelde delen en is een voortzetting van een tweedeling die al lang in het werk speelt nl een deel dat sterk refereert aan een natuurlijk gegeven en een deel dat geheel abstract is.

Het gaat Bert Loerakker om tegenstellingen en uitersten en onderzoek naar het brede spectrum van de (schilder)kunst. Vanuit tweeluiken is de laatste jaren een samenspel ontstaan van meerdere delen die aan elkaar waren bevestigd. De nu getoonde tweeluiken botsen zo met elkaar dat ze letterlijk in elkaar duiken en elkaar uit evenwicht zouden kunnen brengen, maar gezamenlijk weer een balans vormen. Was het landschappelijke de laatste jaren wel meer herkenbaar, nu wordt meer ingezoomd op de structuur die in een totaal landschap voor zou kunnen komen.

Het landschappelijke is abstracter geworden, maar wel met de vrijheid om met meerdere mogelijkheden de verhouding tot de schilderkunst te verbeelden.

Mariska Baars uitgenodigd door Bert Loerakker voor ‘The Talent Room’ 

In ‘The Talent Room’ wordt een wereld gecreëerd waarin de schilderijen en de muziek elkaar versterken en in elkaar overgaan. Mariska Baars wil twee disciplines samenbrengen, dit om het verband tussen beide verder te ontdekken en te laten ervaren.

In haar muziek ervaart zij tonen als entiteiten, die een vorm aannemen binnen een ruimte. De resonantie die ontstaat wanneer twee tonen elkaar ontmoeten is iets dat zij wil kunnen zien plaatsvinden. Onder meer vanwege dit gegeven is stilte een belangrijk onderdeel in haar composities, vergelijkbaar met ‘restruimte’ in een beeldend werk. Zij creëert een kader van tonen, dat ruimte geeft aan haar stem die als een meanderend beekje genuanceerde mogelijkheden opzoekt om een fragment of moment te omschrijven. Het schilderproces rijmt met de manier waarop zij een geluidscompositie benadert. Het linnen doek is gelijk aan de ruimte waarbinnen de tonen geplaatst worden. Wanneer zij schildert plaatst zij vorm en kleur met eenzelfde onderzoekende, minimalistische inslag en concentratie. Ook is er bij beide disciplines veel aandacht voor detaillering van het materiaalgebruik.

 
Dialogue Bert Loerakker and Mariska Baars