RAM-logo
 
 
 
 
 
 
Nieuwsoverzicht:
 
04-06-2008
29-04-2008
17-04-2008
21-03-2008
04-03-2008
 
Artikel 246 t/m 250 van 291 nieuwsberichten :
->5
-5
+5
 
 
2008-02-04
 
Art Rotterdam -stand 24 : Jeanne van Heeswijk
 
6-10 februari Art Rotterdam stand 24

Van 6 t/m 10 februari presenteert RAM galerie op de Art Rotterdam nieuw werk van beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk (Schijndel 1965). Haar kunstprojecten kenmerken zich door een grote sociale betrokkenheid en proberen beeld te geven aan actuele maatschappelijke discussies.

Dit deed zij onder meer in Budapest met het project Some7 waar zij de kwaliteiten die vrouwen nodig hebben om aan het werk te blijven in een postcommunistisch Hongaarse samenleving dat op het punt stond toe te treden tot de EU vastlegt.
In het Deense Odense filmde zij de verhalen van vier inwoners en de morele keuzes die zij maken om samen te leven in Hans Christian Andersen geboorteplaats. Narratives of Desire laat de moeizame realiteit hiervan zien, ten tijde van de zogenaamde 'Mohammed crisis'.
Momenteel werkt ze in het kader van Stavanger culturele hoofdstad 2008 aan een ziekenhuis series getiteld It runs in the neighbourhood. Een 'echte' soap, gebaseerd op prangende onderwerpen in het ziekenhuis zoals geweld en budgetproblemen, welke live in het ziekenhuis worden opgenomen en gespeeld door het personeel zelf.

Voor deze projecten werkt Jeanne van Heeswijk vaak intensief samen met andere kunstenaars, vormgevers, architecten, software ontwikkelaars, overheden, buurtbewoners en andere 'experts' op locatie.
Zo ook voor het project Dwaallicht (2004-2007) wat in de Rotterdamse herstructureringswijk Nieuw Crooswijk plaatsvond in de vorm van een maandelijks evenement en verhaal rondom de zoektocht naar de identiteit van een gebied. Deze verhalen, over een wijk die grotendeels gesloopt wordt, en de daar mee gepaard gaande emoties zijn gebundeld in het boek Het Dwaallicht van Nieuw Crooswijk, manifest van een volkswijk (Veenman Publishers, 2007).

Op de Art Rotterdam presenteert Van Heeswijk De ridder van het geheugen (Rotterdam, 2008), een installatie die film, fotografie, verhalen en kostuums van het Dwaallicht project samenbrengt en laat zien hoe een gebied en zijn geschiedenis in de uitverkoop wordt gedaan.

De tentoonstelling 'Kaleidoscope' die nog tot 2 maart duurt toont o.a. de vorderingen in het project 'Windvinder' van Wipke Iwersen, waarvan al eerder werk bij Ram te zien was. U kunt het tentoonstellingsoverzicht van 'Kaleidoscope' hier vinden

 
Art Rotterdam -stand 24 : Jeanne van Heeswijk